Układ pokarmowy osoby starszej
Bez wątpienia dieta osoby starszej różni się w zdecydowanym stopniu od standardowego jadłospisu dziecka, czy też osoby w dojrzałym wieku. Na powyższe wpływ ma wiele czynników, które w bezpośredni najczęściej sposób determinują, to, co powinno wchodzić w skład przykładowej diety seniora.
W pierwszej kolejności wskazać należy, iż większość seniorów przyjmuje leki. Dla osób, które przyjmują tych leków naprawdę dużo (na przykład powyżej pięciu tabletek dziennie), stanowi to naprawdę duże obciążenie dla organizmu, a w szczególności dla całego układu pokarmowego. Poprzez stałe przyjmowanie leków, zmniejsza się apetyt, a tym samym seniorom mylnie może nie towarzyszyć uczucie głodu, pomimo tego, iż powinni zjeść posiłek.
Jak przygotować prawidłową dietę dla seniora? Co powinno znaleźć się bezwzględnie w dobrze dostosowanej diecie dla seniora?
Prawidłowa dieta dla seniora powinna być dobrze zbilansowana, a co najbardziej istotne senior powinien zjadać od czterech do pięciu posiłków dziennie, o stałych porach. Oczywiście, istotnym elementem dobrej diety są owoce i warzywa. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż wartościowym jest spożywanie w ciągu jednego dnia około pięciu porcji świeżych owoców oraz warzyw, najlepiej surowych.
Ponadto niezwykle ważnym jest monitorowanie ilości przyjmowanych płynów, czyli wody. Postuluje się bowiem, aby wypijać około dwóch litrów wody dziennie. Decydując się na wybór konkretnej wody mineralnej, warto wybrać akurat taką, w której składzie widnieje wysoka zawartość wapnia. Powyższe dla seniorów ma bowiem sztandarowe znaczenie. W nawiązaniu do powyższego, postawić trzeba również na produkty mleczne, czyli nie tylko mleko, ale na przykład jogurty czy też kefiry. Warto wybierać produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu, bowiem nie o przyswajanie tłuszczów tutaj chodzi, a dobre oddziaływanie na układ kostny seniora i przyjmowanie wapnia. Warto zatem ograniczyć przyswajanie tłuszczów, ale również odstawić wszelkiego rodzaju słodycze oraz produkty przetworzone. Dobrym zabiegiem będzie odstawienie soli i w pewien sposób “przestawienie się” na rozmaite zioła.
Na marginesie wskazać należy, iż osoby starsze powinny przyjmować stale witaminę D. Jest to bowiem taki składnik, który w przypadku organizmu seniora niezwykle trudno będzie utrzymać jedynie poprzez dietę. Jeżeli chodzi natomiast o mięso i ryby, to w tym przypadku poleca się zdecydowanie drób. Na tłuste ryby na przykład śledzia, senior może sobie pozwolić co najwyżej raz w tygodniu.